Dragen


De kinderen in de opvang worden, indien gewenst, door mij gedragen in een ergonomische draagdoek of draagzak.
Het dragen van (jonge) kinderen heeft een flink aantal voordelen:

 

Goed voor de ontwikkeling

Als een kind ergonomisch gedragen wordt, dan neemt het lichaam van het kind zijn natuurlijke houding aan. Tijdens het dragen worden allerlei spieren gestimuleerd. Voor een baby is dit een heel fijne, ontspannen manier om te oefenen met rechtop zijn. Dit is goed voor de ontwikkeling van de heupjes, en ook word zo de ruggengraat het minst belast. De bewegingen die gemaakt worden tijdens het dragen helpen een baby om te oefenen met het gebruik van spieren en evenwicht.

 

Minder prikkels

Tijdens het dragen kan een kind zich afschermen tegen prikkels. Hij kan gemakkelijk  ‘weg kruipen’. Dit in tegenstelling tot liggend op de rug in de kinderwagen of zittend in de buggy. Ook zitten ze als ze gedragen worden op ooghoogte van andere mensen, en zo maken ze op een fijne manier kennis met de wereld. Het ziet hoe zijn ouder/verzorger reageert op verschillende mensen en situaties en kan dit al innerlijk nabootsen. 

 

Handen vrij

Als een kind gedragen wordt, heb ik zelf mijn handen vrij. Op die manier kan ik me ook bezig houden met andere activiteiten. En mijn aandacht tussen verschillende kinderen beter verdelen.

 

Veilige hechting

Dragen draagt bij een veilige hechting en een goede band tussen mij en het kind.

Het dragen zorgt voor een warm gevoel van geborgenheid en veiligheid. Ook het wennen gaat hierdoor sneller. Ook kan het dragen vaak zorgen voor een fijn momentje van rust voor het kind.


Omdat ik zo enthousiast over het dragen, heb ik in januari 2019 de opleiding tot draagconsulent gedaan. Sinds dien geef ik regelmatig draagconsulten onder de naam; Draagconsulent Westerkwartier. 
In consulten leer ik ouders/verzorgers hoe ze (hun) kinderen op een veilige, ergonomische manier kunnen dragen in een draagdoek of draagzak. 

Klik op de knoppen hiernaast voor meer informatie daarover: