Wasbaar Luieren


Groene en bewuste opvang betekend niet alleen veel buiten zijn, maar ook duurzame en milieubewuste keuzes maken. Dus om het milieu, en ook om mijn portemonnee te sparen, gebruik ik in de opvang wasbare luiers.

 

Beter voor het milieu
Ten eerste zijn wasbare luiers beter voor het milieu als wegwerpluiers:

  • Wegwerpluiers zorgen voor 1 ton afval per kind, wasbare luiers zorgen nauwelijks voor afval.
  • Wasbare luiers stoten (zowel bij de productie als bij het wassen) 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit dan wegwerpluiers.
  • Daarnaast is er voor het produceren van de grondstoffen van wasbare luiers 7 keer minder land nodig dan voor het produceren van de grondstoffen dan voor wegwerpluiers.
  • Bovendien worden voor wegwerpluiers per kind gemiddeld 6 bomen gerooid en wordt 67 liter ruwe olie verwerkt tot plastic.

 

Beter voor de portemonnee
Daarnaast zijn wasbare luiers ook goedkoper:

  • Als ik de wegwerpluiers zou moeten afvoeren, betaal ik enorm veel KG in de container. Door wasbare luiers te gebruiken is dit gemiddeld maar 1 luier per kind per dag. Een stuk minder dus!
  • Ook ouders/verzorgers is het goedkoper, want zij hoeven geen wegwerpluiers meer mee te geven voor hier. Dus alle luiers die hier niet gebruikt worden, zijn thuis ‘extra’ over.

 

De luiers worden goed gewassen. Eerst goed voorgespoeld, en daarna op 60 graden gewassen met een intensief programma. Ze zijn daarna weer helemaal schoon, en na het drogen weer klaar voor gebruik.

Sommige mensen zeggen dat het gebruik van wasbare luiers de ontwikkeling van het kind belemmerd, maar dit klopt niet. Kinderen met wasbare luiers ontwikkelen zich even snel als kinderen met wegwerpluiers.

Concreet betekend het dat er maar 1 luier per opvangdag mee gegeven hoeft te worden. Deze zal ik aan het eind van de dag om doen, voordat het kindje naar huis gaat.


                                                         Voor nog meer informatie is dit een fijne video: