Buitenactiviteiten


Kinderen houden van buiten. En ik ook! We zijn dan ook ontzettend veel buiten te vinden. Spelen in de natuur waar we samen veel dingen zien, voelen, ervaren, en leren. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel!

Ik gun het ieder kind dat hij vies mag worden bij het buitenspelen. Buitenspelen is genieten van zand, modder, klimmen, klauteren, vallen en weer opstaan. Hier leert een kind van.

Hoe kan een kind weten dat brandnetels prikken als alles wordt weggemaaid? Hoe kan een kind weten dat een sloot nat is als je er nog nooit in gevallen bent? Dit mogen de kinderen van mij zelf ontdekken. Dat risico’s bij het leven horen en niemand is schuldig aan een blauwe plek. Uiteraard zorg ik wel voor een goede balans tussen zelf ontdekken en leren, en veiligheid.

 

Over het algemeen weten kinderen zelf heel goed wat zij wel of niet aankunnen en zullen dus ook geen gevaarlijke activiteiten doen waar ze nog niet aan toe zijn. Ook dit is een reden dat ik kinderen vaak veel zelf laat doen. Zo leren zij zichzelf goed kennen, weten wat hun eigen grenzen zijn en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Als je kinderen gaat helpen met dingen waar zij nog niet klaar voor zijn, weten ze op een gegeven moment niet meer wat ze wel of niet kunnen. En pas dan wordt het gevaarlijk.

We zijn dan ook regelmatig te vinden in de natuur. Lekker wandelen, in de plassen springen, bloemetjes plukken, koeien bekijken, door de regen huppelen of in het gras liggen.

 

We doen regelmatig buitendagjes. Waarbij we een overgroot deel van de dag volledig buiten zijn. We gaan dan bijvoorbeeld naar het bos, waar we heerlijk de hele dag in de natuur vertoeven. Ik beschik over een tarp, zodat we op elke plek een veilig en beschut plekje kunnen maken. Eten en slapen doen we dan ook gewoon in de natuur. (Klik hier voor meer informatie over het buiten slapen.)