Buitenactiviteiten


Bij De kleine Groene wereld is buiten spelen, in de natuur, enorm belangrijk. Elke dag, elke maand, en elk seizoen valt er wel weer iets anders te beleven. Buiten is het échte leven. Waar we samen veel dingen zien, horen, voelen, ervaren, en leren. En waar kinderen volop de mogelijkheid krijgen om te bewegen, te ontdekken en zich te ontwikkelen.

 

We zijn dagelijks minimaal 1,5 uur buiten (en meestal nog meer). Óók bij regenachtig weer. Slecht weer bestaat namelijk niet, slechte kleding wel!

Ik gun het ieder kind dat hij vies mag worden bij het buitenspelen. Buitenspelen is genieten van zand, modder, klimmen, klauteren, vallen en weer opstaan. Hier leert een kind van. Hoe kan een kind weten dat brandnetels prikken als alles wordt weggemaaid? Hoe kan een kind weten dat een sloot nat is als je er nog nooit in gevallen bent? Dit mogen de kinderen van mij zelf ontdekken. Dat risico’s bij het leven horen en niemand is schuldig aan een blauwe plek. Uiteraard zorg ik wel voor een goede balans tussen zelf ontdekken en leren, en veiligheid.

Over het algemeen weten kinderen zelf heel goed wat zij wel of niet aankunnen en zullen dus ook geen gevaarlijke activiteiten doen waar ze nog niet aan toe zijn. Ook dit is een reden dat ik kinderen vaak veel zelf laat doen. Zo leren zij zichzelf goed kennen, weten wat hun eigen grenzen zijn en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Als je kinderen gaat helpen met dingen waar zij nog niet klaar voor zijn, weten ze op een gegeven moment niet meer wat ze wel of niet kunnen. En pas dan wordt het gevaarlijk.

 

In onze eigen tuin zijn er ook genoeg buitenavonturen te beleven. De kleine Groene wereld heeft een ruime groene tuin waarin veel te ontdekken valt. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld verstoppen in de wilgentipi, balanceren over de autobanden en soepjes maken in de modderkeuken.

 

Ook zijn er zijn kippen aanwezig. De kinderen mogen ze voeren, knuffelen en de eitjes uit het hok halen.

In de tuin zijn ook verschillende eetbare bomen, planten en bloemen te vinden waar we samen zorg voor dragen. Zaaien, water geven, overpoten, onkruid wieden, oogsten, proeven en eten.

 

We doen regelmatig buitendagjes. Waarbij we een overgroot deel van de dag volledig buiten zijn. We gaan dan bijvoorbeeld naar het bos, waar we heerlijk de hele dag in de natuur vertoeven. Ik beschik over een tarp, zodat we op elke plek een veilig en beschut plekje kunnen maken. Eten en slapen doen we dan ook gewoon in de natuur. (Klik hier voor meer informatie over het buiten slapen.)

 

Ook maak ik regelmatig leuke en leerzame uitstapjes met de kinderen.

Bijvoorbeeld naar de bibliotheek, de supermarkt, de melktap, de (kinder)boerderij, het park het zwembad, de speeltuin, dierentuin, etc.